Workplace additionally creates Minor Rose’s hair salon in New York

NYC’s Minor Rose hair salon uses mirrors, minimalism, and metal

The architecture studio Also Office is creating a perfectly shaped jewelry box interior for the new Minor Rose hairdressing salon in New York’s Gramercy Park

Big things often come in small packages, and this new hair salon interior in New York’s chic Gramercy Park is a case in point. The room, called Minor Rose, was designed by Evan Erlebacher of the Also Office architecture firm in Brooklyn. The project for hairdresser Bradley Scott Rosen was conceived as a boutique, a perfectly detailed interior that is both functional and aesthetically sharp.

The company should host a maximum of two people at any one time – the stylist and the client. Therefore, the interior, a salon with two chairs, was created as an “intimate” space, explains Erlebacher. ‘The basic forms of social intimacy are being renegotiated [with the pandemic]The salon can be a haven for human connections, ”adds Rosen. “I wanted a space that functions as a quiet employee: a frame that extends the work behind the chair.”

Although the project was small, it was not without challenges. “The biggest challenge was to work in the smallest of spaces in the summer of 2020, when both the construction and the service industries came to a standstill, while taking affordability into account,” says Erlebacher, who leads the young people, boutique Studio. He has tackled everything from residential to retail to commercial work in the past and currently has residential and art projects in the pipeline.

“To add to the look of the interior, we added mirrored architectural niches to the walls to reflect and multiply the space beyond its modest footprint,” he continues. ‘Using mirrors was a natural choice for the salon, which is about looking at different angles – for both Bradley and his clients. We wanted the design of the salon to be elementary so that there is a simple framework for this relationship. ‘

The choice of materials was important to achieve this. The design cleverly uses mirrors, polished aluminum, concrete, and OSB (Oriented Strand Board) to create a neat, uncluttered space that hides all of the messy features of a hair salon. There are two bespoke, rolling aluminum workstations that give a simple storage solution a monolithic, sculptural quality. Rosen was open to ideas: “I wanted the room to function as a hair salon without necessarily looking or feeling like it.”

Clean and minimalist here does not mean sterility, nor does it mean that shape overshoots work. “We gave the OSB wall panels additional texture by using two contrasting layers of dark and light colors to create a fine-grained background,” says Erlebacher. “The general intent of the salon was to be as basic as possible, even abstract, so that everything in it felt essential and thoughtful.” § §

Comments are closed.